6 нови уелнес тенденции, които да държите под око през 2022

Здравето не бива да се разглежда единствено и само като липса на болести, а като форма на пълно физическо, психическо и социално благосъстояние.

6 нови уелнес тенденции, които да държите под око през 2022

Неотдавна светът се обърна с главата надолу, предизвиквайки всеки един от нас да преструктурира начина си на живот, работа и добруване. Разбира се, става дума за Covid-19 пандемията, която ни накара да преосмислим много неща, сред които и понятието "уелнес" (wellness).

Но какво е уелнес? 

Преведена буквално от английски, думата означава „да си добре“ или обратното на „да си болен“. Такава трактовка откриваме и в Оксфордския речник през далечната 1650 г. - липса или отсъствие на болест. Промяната в определението на думата и начините й на използване, започва през 1948 г., когато се заражда нов подход във възприемането на здравословния живот. През тази година Световната здравна организация (СЗО) включва в предговора на своята „конституция“ следното твърдение:
„Здравето е форма на пълно физическо, психическо и социално благосъстояние, не само липсата на болест или увреждане.“

От този момент учените и социолозите започват да търсят термин, който да описва това ново виждане за здравето и бавно и постепенно думата „уелнес“ се налага като такъв. 

Най-много за затвърждаването й спомага откриването на „Уелнес център“ в Калифорния от специалиста по превантивна медицина Джон Травис през 1975 г. Мисията на центъра била да промотира начини за индивидуален стремеж към благосъстояние (физическо, психическо и социално) като алтернатива на традиционния холистичен подход и западния медицински модел. Точно тази мисия на Уелнес центъра, базирана на твърдението на СЗО, успяла да влезе във водещи медии и да постави началото на „уелнес“- манията и до голяма степен да бележи бъдещето на бизнеса в тази новооткрита сфера.

Уелнес и аспектите на грижа за здравето

Уелнес е продължителен процес, по време на който човек съобразява всеки свой избор с решението да  подобри качеството си на живот. Това е обмислен, цялостен, проактивен процес за постигането на оптимален баланс на физическото състояние и живота, а не просто отсъствие на болести. Уелнес е начин на мислене и избор за начин на живот, в който човек избира целенасочено да се стреми към постигане на добро физическо, психическо и емоционално състояние. Тази концепция е силно овластяваща и показва, че трябва да приемаме грижата за здравето си като част от съзнателния начин на живот.

Здравето не бива да се разглежда единствено и само като липса на болести, а като форма на пълно физическо, психическо и социално благосъстояние. За да се постигне това е необходимо да усвоим поведение на грижа за себе си в следните аспекти:

  • Физически
  • Емоционален
  • Социален
  • Интелектуален
  • Духовен

Поглед към уелнес тенденциите през 2022

Днес, дефиницията на понятието "уелнес" се променя, и в контекста на последните две години, тенденциите в сегмента също търпят сериозни промени. 

Ако сте собственик, мениджър или служител в естетичен или здравен бизнес, вие сте наясно колко важно е да разбираме правилно нагласите на своите клиенти и пациенти. Техните нужди и потребности са това, което кара бизнесите в сферата да се развиват, да се разрастват и да са гъвкави, за да отговорят на новите трендове и желанията на клиентите. 

В 2022 базовото понятие за "уелнес" остава вярно на своето първоначално предназначение, но към него се прибавят нови разклонения, които подкрепят концепцията за добруване и благоденствие на човека. Изследването 2022 MindBody Wellness Index дава интересна информация за нагласите и очакванията на анкетираните потребители в САЩ и представя синтезирана картина на очакваните промени и нови тенденции в сферата на грижата за красотата и здравето.

Нека разгледаме 6 популярни уелнес тенденции, които могат да ви дадат идеи как да ги имплементирате във вашите всекидневни дейности в естетичния бранш! 

Отвътре навън: стимулация за имунната система

Не е изненада, че глобалната пандемия разпали оправдан интерес към имунитета и здравните грижи за него. Един от трима потребители в глобален мащаб споделя, че е загрижен/а по темата за имунното здраве още преди 2020. Днес този процент е още по-висок, а през 2022 г. се очаква интересът към различни техники и процедури, които повлияват добре имунната система. 

Някои от вече утвърдените примери в тази посока са услуги или терапии, които стимулират имунитета като red light терапия, солни процедури, инфрачервена сауна, IV терапия (вливане на витамини) и различни детокс програми.

Грижа за интелектуалния потенциал

Днес дефиницията за уелнес надскача фокуса върху физическото здраве - все по-често хората се съсредоточават върху своето емоционално, умствено и интелектуално благосъстояние. Начините за грижа за индивидуални, но все повече потребители ще се насочват към различни стратегии за стимулация, развиване и утвърждаване на своето интелектуално здраве. 

Сред най-популярните подходи и успешни примери за услуги в подкрепа на емоционалното и умствено благосъстояние през 2022 г. се нареждат различни дейности като курсове, обучения, тренинги по приложни умения, музикални уроци, рисуване и др. 

Грижа за психичното здраве

Една от най-актуалните форми на съвременния уелнес безспорно е стремежът към ментално благосъстояние. В днешния напрегнат, забързан и натоварен начин на живот все повече хора страдат от ефектите на стреса. Актуално изследване показва, че 48% от американците отбелязват, че пандемията се е отразила негативно на психическото им състояние. 

Хората вече осъзнават, че без здрава психика цялостното здраве и благосъстояние е невъзможно. Все повече хора се обръщат към специалисти по повод на грижата за психичното здраве - с цел терапия, но и като превенция на депресивни и тревожни състояния. 

Но как фитнесът, красотата и интегративните здравни услуги могат да подкрепят психичното здраве? Оказва се, че една от водещите причини, поради която потребителите тренират, е да се чувстват по-добре психически (43% съобщават за това). Над три четвърти от американците вярват, че физическата активност помага за психичното им здраве. През последната година 37% от американците са включили физически натоварвания и спорт в ежедневната си програма, за да подпомогнат психическото си благополучие, докато 14% са добавили йога, а 9% са добавили уелнес процедури като акупунктура към своята рутина. 

Над половината от американците (и 61% от жените) казват, че се чувстват по-уверени, когато получават редовни козметични процедури - всъщност 19% от американците планират да се възползват от услуги за красота и грижа за тялото, за да повишат самочувствието си.

Секс уелнес? Няма проблеми!

Сексуалното ограмотяване, и изобщо темата за интимното здраве отдавна не е табуто, което беше преди няколко десетилетия. Еманципацията по тази тема помага на стотици хиляди хора да живеят по-добре и по-здравословно. Ето защо не е изненада, че през 2022 консултациите и услугите, свързани със сексуалната тема ще се радват на все по-голяма популярност. 

Тук на ход са не само медицински специалисти, психолози и консултанти, но и инфлуенсъри с различен социален бекграунд. 

Актуални изследвания в САЩ показват, че през 2022 г. потребителите там са склонни да допринесат за сексуалното си благосъстояние по нови начини, като участват в различни услуги, насочени към тази тема. Трима от десет американци съобщават, че е много вероятно да опитат нови уелнес дейности, свързани със сексуалното здраве (включително индивидуални или групови терапевтични сесии, семинари, терапии за сексуално представяне, както и лечения за сексуално здраве). Мъжете и милениалите са най-склонни да са опитвали или да се интересуват от сексуална терапия или коучинг.

Докато сексуалното благосъстояние не е най-важното или дори най-популярното измерение на понятието "уелнес" за Америка – близо 32% от анкетираните активно търсят информация или ресурси, които да им помогнат да подобрят своето сексуално благополучие. Според цитираното изследване тези услуги могат да включват консултации и терапия при сексолог, физически упражнения и лечение на еректилна дисфункция.

Уелнес за лицето

Почти половината от анкетираните американци (48%) поставят приоритет на грижата за лицето като част от цялостна и балансирана програма за по-добро здравословно състояние и добър външен вид. 

Това, разбира се, не е новина за заетите в естетичния бизнес по целия свят! Независимо от предпочитания начин за грижа за лицето, все повече мъже и жени търсят начини да изглеждат добре и да се чувстват добре, независимо от възрастта. 

В контекста на концепцията за уелнес грижата за лицето има много и различни измерения - от избор на продукти, до посещения при козметолог, помладяващи процедури, както и някои нововъведения като "гимнастика за лице" и "йога срещу бръчки" - услуги, набиращи все по-голяма популярност. 

Вижте още по темата - в блога на FashionPoint!

Уелнес за домашни любимци 

Известно е, че домашните любимци са в услуга на по-доброто ни настроение. Нашите животински приятели носят радост в живота ни, а все повече хора се обръщат към специализирани услуги за своите четирикраки компаньони. 

И докато кучешките фризьорски салони отдавна имат своята пазарна ниша, прогнозата през 2022 показва възможности за развитие на по-широк спектър от специализирани услуги, посветени на здравето, грижата и тонуса на любимците. 
 

Коментари 0

Оставете коментар