Антиейджинг : Можем ли да спрем остаряването

Антиейджинг процедурите или как да адресираме стареенето на кожата

Антиейджинг : Можем ли да спрем остаряването

Темата за антиейджинг терапията и подкрепящите процедури е изключително актуална в сферата на грижата за красотата, но тя е само малка част от една цялостна картина. Всеки професионалист, работещ в сферата, рано или късно се сблъсква с концепцията за забавяне на стареенето. През призмата на козметологията антиейджинг най-често касае целенасочено влияние към процесите на стареене на кожата, но в един по-общ план темата има много и различни, но все важни измерения.

Стареенето на кожата и как да го адресираме

Стареенето на кожата е сложен естествен биологичен процес, който протича по определен начин. Влияе се от комбинация от ендогенни (вътрешни) и екзогенни (външни) фактори.

Вътрешни (едногенни) фактори
 

  • генетични фактори
  • клетъчен метаболизъм
  • хормонални процеси
  • процеси на обмяната (метаболизъм)


Външни (екзогенни) фактори
 

  • излагане на UV лъчение
  • замърсяване
  • йонизираща радиация
  • излагане на химикали
  • токсини


Кумулативното действие на тези фактори води до структурни и физиологични изменения във всеки слой на кожата. Това, от своя страна, резултира в определени промени във външния й вид, особено видими в тези зони, в които кожата е най-често изложена на слънчевите лъчи.

Медицинската перспектива на борбата със стареенето

Сред ключовите цели на биогеронтологията са да се разбере биологията на стареенето и научното познание да се превърне в последователна клинично изпитана методология, която да подобрява общото здравословно състояние с напредването на възрастта, както и да предложи актуални варианти за контрол и забавяне на видимото стареене.

От гледна точна на козметологията, антиейджинг стратегиите са насочени главно върху външното изражение на процесите на стареене. Прилагат се редица процедури в комбинация с диетичен режим и/или хранителни добавки

През последните години антиейджинг стратегиите са сред най-бързо развиващите се специалности както в уелнес сферата, така и в медицината.  В това разбира се има логична закономерност - средната продължителност на човешкия живот се удължава. Освен, че броят на хората над 60-65 годишна възраст се увеличава, тези на средна възраст са все по-активни и се стремят да съхранят доброто си физическо, ментално и функционално състояние.

Превенция и здраве

Всички актуални методи, които ни помагат да се противопоставяме на заболяванията и процесите, които влошават качеството на живота в напреднала възраст имат и превантивна цел. Както в ежедневието специалистите по естетични грижи работят, за да подобрят външния вид и оттам самочувствието на своите клиенти, така и лекари, учени и изследователи се надпреварват с времето, за да попречат на болестите да ни лишат от красивите моменти на жизненост и удоволствие от живота.

Антиейджинг в козметологията и разкрасителните процедури

Процедурите и препаратите, който забавят стареенето и намаляват последствията от него адресират негативните последици от дегенеративните процеси или се стремят да предотвратят. Стимулирането на регенеративните сили на организма по различни начини могат да подпомогнат усилията в тази посока.

В процесът на стареене на кожата процесите на синтез на протеините колаген и еластин се забавят. Това променят нейната еластичност и предшества появата на бръчки и нарушения в пигментацията. Коензим Q10 е естествено синтезирано в организма вещество, което регулира здравината и свежестта на кожата. Антиейджинг козметиката често е базирана именно на Q10, който повлиява позитивно стареенето на кожата.

Предотвратяване на стареенето на кожата

Колкото по-рано вземем мерки, толкова по-добри резултати може да очакваме. Подлагането на процедури за тонус и еластичност на кожата облекчава ефектите от стареенето и негативните влияния от околната среда.

В арсенала на антийджинг процедурите и продуктите влизат също хиалуронова киселина и колаген, L-карнитин и креатин.

Някои от най-популярните специализирани антиейджинг козметични процедури са пилинг, лифтинг и мезотерапия.

Следете блога на FASHIONPOINT за повече полезна информация за тези процедури, както и много разнообразна информация, актуални тенденции и полезни съвети за управлението на салоните за красота.

Коментари 0

Оставете коментар