Как да стартирате и развиете печеливш естетичен бизнес: 5-те най-търсени типа процедури

Кои са най-търсените процедури на пазара за естетични услуги

Как да стартирате и развиете печеливш естетичен бизнес: 5-те най-търсени типа процедури

Развитието на печеливш и устойчив на пазарните промени естетичен бизнес може да бъде сериозно предизвикателство, ако не е поставена солидна основа. В една високо конкурентна обстановка, каквато е сферата на услугите, липсата на план за развитие обикновено значи бързо прегаряне и ниска възвръщаемост. За да се задържи „на повърхността“  един нов и прохождащ естетичен център се нуждае от солидна подготовка и адекватно портфолио от предлагани услуги. Това е често валидно дори за утвърдени обекти, поради динамичната обстановка в пазарния сегмент на козметичната и естетична грижа.

Търсенето на естетични и козметични услуги нараства през последните години, което отваря редица възможности за предприемачите в тази сфера. Добрата новина е, че възможностите при естетичните процедури са на практика неограничени, благодарение на стремглавото развитие на сектора и технологичните решения, които осигуряват нови, по-надеждни, по-достъпни и ефективни терапии.

Въпреки това собственици и мениджъри на естетични центрове и салони за красота ежедневно се сблъскват с трудности като ниска посещаемост, текучество на кадри, финансови затруднения и нереализиран потенциал. Тясното профилиране в бюти индустрията е често срещан подход, но нерядко може да бъде и нож с две остриета, особено за новите имена на пазара.

На какъв тип услуги да заложите, ако искате добра възвръщаемост и рентабилност за вашия естетичен център?

При стартиране на бизнеса, както и при откриване на нов обект, най-добрата стратегия е внимателното разработване на предварителна концепция за развитие. Ето защо избрахме да разгледаме 5-те най-търсени типа естетични процедури на пазара, заедно с най-важните им особености, като важна стъпка в избора на услуги в естетичните центрове.

Някои от най-популярните и търсени от клиентите процедури са:

  • Ботокс

  • Дермални филъри

  • Неинжекционни терапии за кожата

  • Дермапланинг

  • Контрол на фигурата и теглото

 

Ботокс

Ботоксът (Botulinum toxin) е инжекционна терапия, която се използва широко за изглаждане на фини линии и бръчки в областта на лицето. Скорошно изследване поставя терапиите с ботокс на водещо място сред най-търсените нехирургични процедури – 38% от извършваните процедури в световен мащаб.

Включването на терапии с ботокс в портфолиото на вашия естетичен център може да има няколко основни дългосрочни предимства. Процедурите са изпитани и доказано резултатни. Инжекционните процедури държат относително високи цени на пазара, което ги прави рентабилен вариант за бизнеса. От друга страна, доверието към подобен тип лечения нараства в последните години заради непрекъснатите усилия за по-рафинирани и чисти препарати, както и заради богатия клиничен опит в сферата. Процедурата е трайна, но не еднократна, което значи, че доволните клиенти биха се върнали за повторно третиране. Клиентите, които най-често търсят този тип услуги, обичайно са в диапазона между 35-60 годишна възраст, което се счита за една от най-платежоспособните и лоялни възрастови групи.

В заключение, услугите с ботокс са добра инвестиция за вашия бизнес и предполагат добра възвръщаемост.

Дермални филъри

Друга особено популярна категория в инжекционните процедури са дермалните филъри. Те заемат пазарен дял от 23% при неинвазивните естетични процедури в световен мащаб, като в Европа и Великобритания този процент достига до 32%. Възможностите за прилагане на дермални филъри обхващат широк диапазон от услуги – те се прилагат в различни зони като устните, брадичката, бузите, около очите и др. Процедурите са ефективни веднага, което е предимство от гледна точка на клиентската удовлетвореност. Трайността е между 6 и 18 месеца, в зависимост от използваната техника, препарати и индивидуалните характеристики. Над 60% от клиентите, които са използвали дермални филъри, се връщат за повторни процедури до 1 година след първия си опит. От гледна точка на естетичния бизнес, хиалуроновите филъри са отлична възможност за стабилни приходи и разширяване на портфолиото от услуги.

Неинжекционни терапии за кожата

В тази категория спадат повечето класически терапевтични методи за третиране на несъвършенства и подмладяване на кожата. Такива са пилингите, микронийдлинга, дермабразиото. Този тип процедури са предпочитани от повечето клиенти, които искат да подобрят и възстановят естествения вид на кожата си. Неинвазивни по своя характер, тези процедури се препоръчват и за по-млади клиенти (18-30), както и за хора с кожни проблеми от типа на акне.

Дермапланинг

Към терапиите за кожа, широко прилагани в рамките на центровете за естетична и козметична грижа, спада и дермапланинга – набор от техники и процедури, които имат за цел възстановяване на горния слой на кожата. Премахването на мъртвите клетки от повърхността на кожата на лицето има незабавни резултати – по-свежа, младежки изглеждаща кожа.

Дермапланингът изисква подходяща подготовка и квалификация на персонала, но за сметка на това не се нуждае от скъпоструваща апаратура. Това го прави рентабилна практика, която има незабавни резултати за клиентите без голямо начално капиталовложение.

Управление на теглото и оформяне на фигурата

Все повече клиенти търсят алтернативи за постигане на оптимална форма на тялото. Там където диетите и фитнеса не успяват да удовлетворят изискванията, се намесват апаратните процедури за тяло. Такива са механичният масаж, лимфният дренаж, апаратните терапии с мултиполярна радиочестота, вакуум, както и пресотерапията и криолиполизата.

Използвани широко както в естетичната сфера, така и във физиотерапията, процедурите за отслабване, оформяне и стягане на тялото стимулират мускулите, но имат и незабавен видим ефект в резултат на регенерацията на колаген и еластин в кожата. Клиентите прибягват до този тип процедури когато търсят възможности за премахване на целулит, мастни натрупвания, за стягане и повдигане на кожата в различни зони на тялото.

Апаратните процедури предполагат първоначална инвестиция в апаратура и обучение на специалисти, но имат висока възвръщаемост, поради високата си ефективност и голямата си популярност в момента.
 

Коментари 0

Оставете коментар