Какво място заемат физиотерапевтичните центрове в естетичната индустрия

Физиотерапията в сферата на естетичните услуги

Какво място заемат физиотерапевтичните центрове в естетичната индустрия

Какво е физиотерапия

Физиотерапията е здравна професия, част от общата медицина, която прилага физически упражнения и терапии за възстановяване на различни части от тялото. Физиотерапията е цялостен индивидуален процес за възстановяване на здравето, физическото състояние и работоспособността на пациентите. Прилага се при травми, при различни увреждания и е неразделна част от медицинската рехабилитация.

Физиотерапията включва:

 • кинезиология
 • миостимулация
 • ударно-вълнова терапия
 • ставна мобилизация
 • масажна и мануална терапия
 • апаратни терапии
 • други

Сред показанията на физиотерапията са заболявания и състояния като хронична или остра болка, наранявания на меките тъкани, увреждане на ставния хрущял, артрит, нарушения в походката и различни нарушения във физическото състояние, следствие от опорно-двигателен, кардиопулмонален, неврологичен или ендокринологичен проблем. 

Физиотерапията се използва за подобряване на физическите функции както като част от цялостно лечение, така и като превенция при високо натоварване – например при атлети и професионални спортисти. 

Десетилетия на клинични изследвания демонстрират ефективността на физиотерапията при лечение на широк спектър от състояния:

 • Неврологични -  при състояния като инсулт, множествена склероза, болест на Паркинсон.
 • Невромускулно-скелетни  - при болки в гърба, увреждания след фрактури, при камшичен удар, травми на сухожилията, спортни травми, артрит. 
 • Сърдечно-съдови – при хронични сърдечни заболявания, за рехабилитация след инфаркт. 
 • Респираторни – като част възстановителна програма при астма, ХОББ - хронична обструктивна белодробна болест, кистозна фиброза и др.

Като част от парадигмата на естетичната индустрия, физиотерапията се наложи като важна интердисциплинарна област, която съчетава традиционни и модерни методики на работа. 

С развитието на технологиите и медицинската апаратура, цялостният подход на физиотерапията намира отражение в много от иновативните методи за оформяне на тяло, премахване на мазнините, развитие и възстановяването на мускулатурата по естествен и хармоничен начин. 

Все повече естетични центрове залагат на апаратура, която използва различни иновативни технологии за подпомагане на процесите. Някои от най-разпространените технологии са:

Лазерна терапия

Във физиотерапията за локално въздействие върху тъканите се използват нискоенергийни и високоенергийни лазери. В зависимост от нуждите, те предлагат прецизност и имат изявен противовъзпалителен, болкоуспокояващ, регенеративен, противомикробен и стимулиращ имунната система ефект. 

В сферата на физиотерапията лазерните процедури се прилагат за лечение на травматични и възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат, за  и др. 

Лазерната терапия предлага широк диапазон от възможности за прецизно и ефективно лечение и профилактика.

Ултразвук и електротерапия 

Терапиите с ултразвук и електрически импулс имат доказан ефекти за мускулна стимулация, намаляване на болката и редуциране на мускулните спазми. Тези методи се използват при повърхностни, но и при дълбоки травми и увреждания. Общото между двата метода е значителният противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Терапията стимулира възстановяването на тъканите, активира кръвообращението, подобряват обмяната на веществата и така стимулират регенеративните процеси на организма.

Ударно-вълнова терапия 

Ударно-вълновата терапия е чест избор на спортните терапевти и залага на процес, който стимулира естествения отговор на организма за възстановяване. Прилага се при травми и хронични болкови състояния. Чрез процедурите ефективно се намалява болката, подобрява се метаболизма, стимулира се  микроциркулацията и се ускорява възстановяването на тялото. Ударно-вълновата терапия подобрява състоянието на сухожилията и костите, като спомага за стабилизиране на кръвоносната система. 

При този тип терапия се предизвикват микро-травми около зоната на лечение. Така се „рестартират“ естествените оздравителни процеси на тъканите, което ускорява регенерацията.

Радиочестотна терапия

Терапията с таргетирана радиочестота (TECAR) прилага високочестотни електромагнитни вълни за затопляне на тъканите в дълбочина. 

Текар терапията използва високочестотен променлив ток, който се превръща в ендогенна топлина след проникване в тъканта. Това осигурява прецизно и ефективно лечение благодарение на два режима на работа на апарата за загряване на тъканите в различна дълбочина.

Този вид процедури са безболезнени и подходящи както при остри, така и при хронични състояния. 

Някои от индикациите са: травми и пост-травматични отоци (едема), костни фрактури, пост-оперативни състояния, цервикална болка, импиджмънт синдром, болки в кръста, локални мускулни спазми, миалгия, тендинит и други. 

Сред благоприятните ефекти са отпускане на мускулите, намаляване на болката, ускорено зарастване и повишаване на кръвоснабдяването в третираната област.

Магнитотерапия

Магнитотерапията се прилага широко в спортната медицина. Базирана е на технология с високоинтензивно електромагнитно поле с благоприятно влияние върху човешките тъкани. Процедурите имат незабавно действие и широк обхват от позитивни ефекти. Терапията е подходяща за повлияване на различни болкови състояния и ефективна при множество индикации като травми, фрактури, мускулна атрофия, дископатия, синдром на замръзналото рамо и други. Високоинтензивна магнитотерапия се препоръчва за тонус при отслабена мускулатура, за повлияване на спастичност, като интегрална част от рехабилитацията при фрактури. 

Коментари 0

Оставете коментар