Лазер или фотоепилация – от какво се нуждае вашият естетичен център

LHR и IPL – как да изберем метод и апаратура за епилация

Лазер или фотоепилация – от какво се нуждае вашият естетичен център

Процедурите за епилация се радват на широка популярност сред клиентите на естетичните центрове. Различните методи имат своите преимущества и все повече естетични центрове и бюти бизнеси се насочват към това да ги предлагат като част от своето портфолио.

Ако сте собственик или мениджър на естетичен бизнес и искате да прилагате процедури за епилация на тяло във вашите обекти, информацията за използваните методи и предлаганата апаратура може да бъде объркваща и нерядко противоречива.

Едни от първите източници, които нашите клиенти търсят за информация по темата са производителите на специализирана апаратура. Докато те предоставят подробни цифри в подкрепа на ефективността на техните апарати и използваната от тях технология, тези данни невинаги са достатъчно обективни по отношение на приложимостта на процедурите в контекста на вашия собствен обект.

Затова нека разгледаме в сравнение някои важни аспекти за двата най-разпространени метода за апаратна епилация в естетични центрове – лазерна епилация (LHR, Laser Hair Removal) и фотоепилация (IPL – Intense Pulse Light).

LHR и IPL – как да изберем метод и апаратура за епилация

Какво е общото между двата метода за обезкосмяване

Общото между IPL и LHR е, че и двете са са дългосрочни процедури за намаляване на растежа на космите, които работят на сходен принцип и могат да бъдат много ефективни. Освен че предотвратяват повторното израстване на космите, и двата метода на терапия могат значително да намалят скоростта на растеж, както и дебелината на косъма.

 

Общият принцип на работа на двата метода е прилагането на светлинната енергия, която се абсорбира от области с висок пигмент, каквито са космите. Те се нагряват, топлината уврежда фоликула, забавя растежа на косъма и дори го предотвратява напълно.

Епилация с интензивна импулсна светлина (IPL)

Фотоепилацията или терапията с интензивна импулсна светлина (IPL) използва широкоспектърна светлина с различна дължина на вълната, която прониква в кожата на различни дълбочини. В сравнение с лазер, който използва светлина с един спектър, IPL излъчва светлинна енергия, която е по-слаба, по-разпръсната и по-малко насочена.

 

 

IPL апаратите излъчват светлинни импулси, които се абсорбират от пигмента в космените фоликули под повърхността на кожата. Светлината се превръща в топлина, която се абсорбира от кожата и по същество унищожава фоликула, което води до падане на косъма и значително забавяне на повторния растеж.

 

Светлината с широк спектър се разпространява естествено, позволявайки на IPL устройствата за епилация да покриват по-големи участъци от кожата, отколкото лазерните устройства за епилация. Това значи, че IPL процедурите могат да са по-бързи, но са необходими повече IPL сесии, за да се получат същите резултати в сравнение с лазерна епилация.

 

Стандартните IPL устройства за епилация работят най-добре при по-светъл тен с тъмни косми. Има обаче косми, които може да са светли на повърхността, но да имат тъмни фоликули отдолу. За тези типове комбинация коса-кожа IPL също дава резултати, особено по-модерните IPL устройства. Важно е да се спомене, че тази технология се използва и при непрофесионалните фотоепилатори, предназначени за домашна употреба.

IPL използва широк спектър от дължини на вълните на видимата светлина. Той не е лазер и не може да се фокусира като концентриран лъч – което означава, че не може да се фокусира върху концентрирана област. Поради това светлината се абсорбира на различни дълбочини на кожата ви. Различните дължини на вълните и широкият обхват на светлината означават, че има по-малко контрол при приложението.

 

Това засяга конкретно някои типове кожа, например всички по-тъмни типове кожа. IPL не се препоръчва се при маслинова кожа и по-тъмни нюанси, което може да ограничи вашите възможности за предлагане на услугата.

Общото правило е, че колкото по-тъмна е кожата, толкова по-непрепоръчителен е методът IPL. Ако се замислите, тъмните цветове естествено абсорбират повече светлина. Поради начина, по който работи IPL, това може да повиши риска от изгаряне или негативни странични ефекти при по-тъмни тонове на кожата. В бранша е широко разпространено схващането, че IPL е ефективен метод, който обаче е по-ограничен и работи относително безопасно само за по-светли типове кожа.

Епилация с лазер (LHR)

Медицинският клас лазери за епилация работят, като излъчват светлина с една дължина на вълната, която е специално фокусирана върху целевата област. Това води до оптимално проникване. Излъчената светлина се абсорбира от пигмента в косъма като достига директно ствола на косъма без контакт с околната кожа.

 

Какво е лазер? Акронимът Laser (light amplification by stimulated emission of radiation) означава „усилване на светлината чрез стимулирано излъчване на радиация“. Светлината в случая се отнася не само до видимият спектър на светлината, но и до електромагнитно излъчване с всякаква честота. Основните лазерни технологии, използвани от дерматолозите днес, са:

 

· Александритен лазер (755nm) – за светла до средно тонизирана кожа със средно тъмно до тъмно, грубо окосмяване

· ND: YAG лазер (1064 nm) – за по-тъмни типове кожа с груби косми

· Диоден лазер (800-810 nm) – за кожа със светъл до среден тон с тъмни, фини косми

 

Някои от най-популярните в момента марки лазерна апаратура като Alma, Candela и Lumenis се имат приложение за повечето окосмени части на тялото - лице, подмишници, крака, гърди, гръб, ръце, стъпала, бикини зона. Работи най-добре върху по-тъмни коси или такива, които имат хромофор, който придава цвят на молекулите.

 

Въпреки това, когато се комбинира с други лечения, които не зависят от пигмента на косъма, лазерната епилация може да елиминира и по-светлите нюанси на косата като русо, сиво и червено. Обикновено са необходими 6 до 10 сесии, за да се намали значително окосмяването, с малко или никакво прекъсване.

 

Хората, чиято коса обикновено расте по-бързо, може да се нуждаят от повече сесии, за да постигнат най-добри резултати. Последващи процедури обикновено се планират на всеки 4 до 6 седмици, което е достатъчно време, за да може кожата да се възстанови и заздравее правилно и за естественото опадане на мъртвите косми.

LHR е медицинска процедура, предназначена да се извършва от лекари и лицензирани специалисти. Може да премахне до 95% от космите с минимален дискомфорт, благодарение на своята прецизност, бързина и точност. Всяка сесия продължава от 30 минути до 1,5 часа.

 

Следващите сесии на лечение се разпределят на няколко седмици, за да се гарантира, че кожата не е прекомерно стресирана. Но дори ако окосмяването порасне отново, косъмчетата ще бъдат по-фини и по-тънки. Лазерната епилация може да предотврати повторното израстване за най-малко 2 години, понякога трайно и окончателно.

Ефективност и безопасност на IPL и LHR процедурите

Безопасните и ефективни варианти за премахване на нежеланото окосмяване сe радват на голям интерес, което прави въвеждането на такива процедури в естетичните центрове рентабилно и печелившо. Въпреки че са най-често използваните методи, в научната литература не са много рандомизираните контролирани проучвания (RCT), сравняващи лазерните LHR и фотоепилиращите (IPL) апарати.

В изследването „Сравнение на ефекта на диодния лазер спрямо интензивната импулсна светлина при епилация на подмишници“ (2014) се посочват следните резултати:

 

„Броят на космите беше значително намален с диодния лазер и IPL. Диодният лазер беше по-ефективен, макар и по-болезнен от IPL. При двете технологии не са наблюдавани сериозни, неблагоприятни или постоянни ефекти. В заключение и диодният лазер, и IPL са ефективни, безопасни и могат да дадат трайни резултати при епилация.“

 

В изследването „Фотоепилация с диоден лазер сравнен с интензивна импулсна светлина: рандомизирано проучване на пациенти“ (2013) показва, че и процедурите с диоден лазер и тези с импулсна светлина са високоефективни, дълготрайни и безопасни. Диодният лазер е определен като по-ефективен и по-бърз, но и по-болезнен метод в сравнение с IPL.

Що се отнася до безопасността на епилацията, изследването „Връзка на лазери и интензивна импулсна светлина (IPL) с развитие на ракови лезии“ от 2017 г. показва, че типичните настройки на апаратите за епилация нямат фотохимична или фототермична реакция с меланоми.

“Съществуващата доказателствена база от повече от 25 години употреба на лазер и IPL до момента не повдига опасения относно неговата дългосрочна безопасност (...) Повтарящото се излагане на IPL светлина с висок интензитет, цитираният пример е 52 лечения за 6 месеца, не е довело до повишена канцерогенност или образуване на тумори.”
 

Коментари 0

Оставете коментар