Най-търсените методи за премахване на пигментни петна

Кои са най-търсените методи за премахване на пигментни петна

Най-търсените методи за премахване на пигментни петна

Ако сте собственик или мениджър на естетичен бизнес, център за красота, медицинска дерматологична практика и др., вероятно немалко от вашите клиенти търсят решение за премахване на пигментни петна. 

В опит да структурираме някои от популярните методи според тяхната ефективност и търсене от страна на потребителите, събрахме на едно място информация, която може да е полезна за вашите клиенти. 

Все повече хора предпочитат да направят свое собствено проучване, преди да се ориентират за предлагането и цените на дадени услуги. Това има своите безспорни предимства когато става дума за информиран избор, но нерядко информацията в интернет може да бъде противоречива и в някои случаи дори потенциално опасна. 

На какво се дължат пигментните петна по кожата

Често пигментните петна се образуват като последица от натрупването на меланин в кожата. Това води до потъмняване на определени области на лицето и тялото. Тези нарушения в пигментацията се образуват по-често в частите на тялото, които са изложени на UV лъчение от пряката слънчева светлина. 

Степента на потъмняване (понякога изсветляване) варира, като засегнатите участъци могат да са с различни размер и форма. 

Пигментните петна се появяват по-често с напредване на възрастта, както и при по-спефицични случаи като тежки форми на акне, при хормонален дисбаланс, метаболитни проблеми, по време на бременност, при нараняване и/или изгаряне на кожата. 

Медицината и козметологията предлага разнообразни методи за повлияване и премахване на тези кожни проблеми. Някои от начините включват избелващи кремове, пилинги, както и различни апаратни процедури. Нерядко успешният подход е мултимодален и включва индивидуална комбинация от методи. 

От гледна точка на естетичния бранш, премахването на пигментни петна е важна част от клиентското търсене на услуги, затова вярваме, че компетентността в тази област, в комбинация с подходящата апаратура за процедури, са от решаващо значение за всеки един успешен бизнес план в сферата на дерматологията и услугите за красота. 

Кои са най-търсените процедури за премахване на пигментни петна по кожата

Без претенция за изчерпателност събрахме някои от най-популярните и търсени от клиентите методи, които благоприятно повлияват пигментните петна. Като цяло потребителите предпочитат неинвазивни процедури, които обаче гарантират поне до някаква степен видим и траен резултат. За някои от изброените методи се налага изграждане на програма или пакет от процедури, които имат за цел трайно и ефективно повлияване на кожните несвършенства. Нерядко правилният подход е комбинация от няколко вида процедури, често съпътствани с козметично или дори медикаментозно лечение. 

Химични пилинги при пигментни петна

Химичните пилинги са търсен вариант, тъй като изключително ефективно премахват мъртвите клетки от повърхността на кожата. Нанася се субстанция върху лицето, която разрушава връзката между повърхностните клетки. Така се стимулира нейното обновяване, изглажда се релефа, свиват се порите, което спомага и за заличаване на различни петна при хиперпигментации. Съществуват различни подходи към химичните пилинги. Всяка формула е малко или много насочена към решаването на специфичен кожен проблем. 

Трите основни вида химичен пилинг са повърхностен, среден и дълбок - прилагат се в зависимост от нуждите на пациента и крайната цел на лечение. 

Повърхностните пилинги ползват слаби киселини за леко ексфолиране, те проникват само в най-външния слой на кожата, имат бърз ефект и нямат възстановителен период. 

Следващата степен използва напр. трихлороцетна или гликолова киселина - този тип достига до външния и средния слой на дермата и е по-ефективен за премахване на увредените клетки. 

При дълбокия пилинг може да се ползва фенол и трихлорооцетна киселина - постига се пълно проникване в средния слой за отстраняване на увредените кожни клетки. 

Мезотерапия при пигментни петна 

Mезотерапията залага на избелващи агенти като глутатион и витамин C, които се прилагат директно в дермата. Преди процедурата се нанася кремообразна локална анестезия, след което комбинация от активни вещества се инжектира директно в проблемната зона. 

Ефектът се изразява под формата на въздействие на нивото на меланоцитите. Така се намалява производството на меланин и се ексфолират повърхностните слоеве на кожата. Процедурата премахва повърхностните клетки, в които се съдържа пигментното натрупване. 

Броят на процедурите или посещения може да варира, като честотата обикновено зависи от вида и потентността на въвежданите препарати. Противопоказни са бременност, кърмене, инфекции в третираната област, както и потенциални алергии към някои от съставките.

Микродермабразио

Микродермабразио представлява ефективен, неинвазивен метод за подмладяване на кожата чрез механично ексфолиране на повърхностните слоеве на кожата, което премахва мъртвите клетки в горната дерма. 

Този метод бързо постига равномерен тен на кожата и стимулира възстановителните процеси на огранизма. С микродермабразио се третират повърхностни линии и бръчки, слънчево увредена кожа, както и повърхностни пигментации.

Не се препоръчва при кожни състояния като розацея, активно слънчево изгаряне, херпес, лупус, открити рани, псориазис и възпалена акнетична кожа.

Фотоподмладяване

Фотоподмладяването или IPL (Intense Pulse Light) е неинвазивен, относително бърз и безболезнен процес за третиране на различни кожни нарушения. Технологията на фотоподмладяването разчита на светлинна енергия, която се абсорбира от специфични кожни структури, наречени хромофори. По този начин светлината се трансформира в топлина, като с помощта на този процес настъпва селективно разрушаване на пигментни петна. 

Част от лъчите достигат дермата, стимулират фибробластите да произвеждат повече нов и здрав колаген. Сред най-големите предимства на метода е факта, че с една процедура се въздейства върху няколко естетични проблема. Резултатите са видими след няколко процедури - равномерен тен, възвръщане на сиянието на кожата, изгладен релеф. 
Не се предпоръчва и прилага при бременност, кърмене, активно акне и възпалена кожа. 

Коментари 0

Оставете коментар