С какво се отличават лазерните центрове

Какво представлява лазерният център

С какво се отличават лазерните центрове

През последното десетилетие лазерните центрове трайно се наложиха като фактор на пазара на естетични услуги.

Какво представлява лазерният център

Всеки обект е различен в предлагането на своите услуги, но общото между всички лазерни центрове е предлаганият широк спектър от козметични процедури, използващи лазерна апаратура. 

Сред най-популярните процедури си остава лазерната епилация. Освен нея обаче лазерите се използват широко в естетичната козметология за терапия на редица медицински състояния на кожата. Кожни проблеми като петна, тъмни кръгове, бръчки, белези, стрии и подобни могат да бъдат успешно третирани с лазер. 

Козметичните лазерни процедури могат също да включват и възстановяване на косата, пилинг на кожата и премахване на пигментации, белези и дори татуировки.

Разпространените услуги са считани за безопасни, а използваните апарати са сертифицирани по международни изисквания. 

Освен лазерни процедури, някои центрове предлагат и услуги с IPL или т.нар. фотоепилация - метод, който се използва за корекции на тена, третиране на кожни недостатъци и др.

За какво се прилагат лазерни процедури

Съвременните апарати имат разнообразие от приложения в контекста на естетичните лазерни центрове. Някои от най-популярните приложения на лазерните апарати са за повърхностно и дълбоко третиране на кожата на лицето - т.нар. лазерен пилинг, чрез който ефективно се постигат резултати за стягане, ревитализиране и подмладяване. 

Лазерни методи се използват и при процедурите за оформяне на тялото. Лазерната липолиза е ефективен метод за премахване на мазнините и подобряване състоянието на целулита. 

Процедури с лазер се използват и при неоперативна блефаропластика, както и за третиране и премахване на различни пигментации, белези и несъвършенства по кожата

Процедури за епилация в лазерен център

Лазерната епилация е естетична процедура, базирана на принципа на селективната термолиза. Съвременните лазери излъчват силна фокусирана светлина с възможност за оптимално проникване, която ефективно се абсорбира от пигмента в косъма, където се трансформира в топлина и унищожава фоликула.

Какъв е ефектът от епилация в лазерен център

Ефектът е високо ефективно потискане на растежа на космения фоликул и трайно премахване на окосмяването за голям период. 

Лазерната епилация е високо ефективен метод за отстраняване, намаляване и трайно премахване на нежеланото окосмяване в различни зони на тялото. Прилага се в зоната на краката, ръцете, гърба, подмишниците, бикини зоната, корема и лицето - горна устна, брадичка, бакенбарди и др. 

Лазерните апарати се прилагат във всички зони от тялото, освен областта на очите. Това налага и носенето на специални защитни очила по време на процедурата. Макар да е изпитана процедура с висок профил на безопасност за пациента, лазерната епилация трябва да се извършва в безопасни условия и от сертифицирани професионалисти.

Какви са възможностите за лазерни процедури

Лазерните центрове предлагат различни възможности за процедури, като най-разпространените видове апарати са: 

  • Диоден лазер
  • Александритен лазер
  • Рубинен лазер
  • Неодимов лазер
  • Nd:YAG лазер

Всяка лазерна система има своите предимства по определени показатели, като някои лазери са по-добри за определени типове коса, докато други са препоръчителни за хора с по-тъмен цвят на кожата и окосмяването. Някои лазерни системи работят по-добре от други върху определени области на тялото. 

Рубинен лазер

Епилацията с рубинен лазер е добре позната на пазара система за епилация, която използва по-къса дължина на вълната от 694 n за трайно намаляване на окосмяването. 

Рубиненият лазер е идеален за премахване на светли и тънки косми, но не се препоръчва за хора с по-тъмен цвят на кожата. Този тип апаратура има дълга пауза между лазерните импулси, което значително намалява дискомфорта при процедура, но удължава времето. В резултат на това рубинният лазер е идеален за по-малки зони на третиране. 

Някои от популярните рубинени лазерни системи са Rubystar, Palomar E200, EpiPulse Ruby и други.

Александритен лазер

Александритният лазер е може би най-популярната система за лазерна епилация, както и най-бързата в момента. Александритният лазер може да покрие голяма зона за третиране като гърба само за 30 минути. Като недостатък може да се посочи по-високо ниво на дискомфорт, което се компенсира със специализирани системи за охлаждане в по-новото поколение апарати.  

Александритният лазер работи на по-къса дължина на вълната от 755 nm, което го прави идеален за насочване към меланин в космените фоликули на хора със светъл до маслинен цвят на кожата.

Популярни александритни лазерни системи са: GentleLase, Candela. Cynosyre Apogee, Epitouch Plus и други.

Диоден лазери

Диодните апарати са сравнително нови на пазара и се характеризират с дължина на вълната 800-810 nm. Особено ефективна за безопасно проникване дълбоко в космения фоликул при по-тъмни типове кожа. Диодните лазери са идеални за премахване на дебели или груби косми, което ги прави предпочитана лазерна система за епилация при мъже. 

Сред популярните диодни лазерни системи са: SLP, F1 Diode, LightSheer, Mediostar, SopranoXL, LaserLite, EpiStar, APEX и други.

Nd:YAG лазер

Системите Nd:YAG предоставят най-новите постижения в козметичната лазерна технология. Освен ефективна епилация, тази система предлага многобройни приложения, включително премахване на татуировки и лазерно възстановяване на повърхността на кожата за коригиране на слънчеви или пигментни увреждания. Системите Nd:YAG работят при дължина на вълната 1064nm. Повечето от другите лазерни системи са насочени към меланина в косата и кожата, което ограничава въздействието на лазера до премахване на тъмна коса от пациенти със светъл тип кожа. С дължина на вълната 1064nm, процедурата с Nd:YAG лазер е безопасна за всички типове кожа, дори такива с тъмен тен. 

Популярни Nd:YAG лазерни системи са: Cynosure, Candela, GentleYAG, MedLite IV, Lyra, Sciton, Cutera и други.

IPL системи

Въпреки че фотоепилацията се различава значително от лазерната епилация, системите с насочена интензивна пулсова светлина (IPL) също се предлагат в някои лазерни естетични центрове. 

IPL не използва истински лазер, а еквивалента му под формата на интензивна импулсна светлина. Подобно на лазерите, IPL инициира фототермолиза чрез пулсираща топлинна енергия, която се абсорбира от меланина в космения фоликул. Предимството на фотоепилацията е възможността за персонализирана дължина на вълната, ниво на енергия и продължителност на импулса.

Сред най-популярните IPL системи за обезкосмяване са: AcuLight, Quantum, Vasulight, EpiLight, PhotoDerm. 

Коментари 0

Оставете коментар