Бърнаут на работното място: как да го разпознаем

Как да разпознаем симптомите на бърнаут на работното място

Бърнаут на работното място: как да го разпознаем

Проблемите, свързани със синдрома на професионалното изчерпване (бърнаут), могат да засегнат всеки от нас. В сферата на услугите, където работата с клиенти и натовареният график често са източник на стрес и изтощение, това е особено валидно. 

Синдромът на прегарянето е описан от психолога Хърбърт Дж. Фройденбергер: „Състояние на умора или чувство на неудовлетвореност, породено от отдаденост на кауза, начин на живот или връзка, които не водят до очакваната награда.“

МКБ (Международната класификация на болестите) определя бърнаута като експлицитно професионален феномен - синдром, резултат от хроничен стрес на работното място, който не е бил успешно овладян. Основният аспект на този синдром е повишеното чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение. Без да има строга дефиниция, се разглежда като професионален феномен, който влияе върху всички аспекти на личността – физиологични, емоционални, поведенчески, включително проява на суицидни мисли, инсулт, инфаркт, колит, язва, гастрит, затлъстяване, мигрена, астма, стерилитет. В последните години изследванията обхващат все по-широк кръг от професии – полицаи, учители, журналисти, лекари, научни работници и др. По данни от проучване на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, 70% от лекарите в България страдат от този синдром.

Причините са неговото възникване могат да бъдат разнообразни, например липса на почивка (преумора), негативна промяна в мотивацията, липса на удовлетворение, непосрещнати лични и професионални потребности, нарушена комуникация, негативен баланс между личния и професионалния живот. 

Как да разпознаем симптомите на бърнаут на работното място

Синдромът на професионалното изчерпване (бърнаут синдром) се определя  като тип психологичен стрес, професионално или трудово прегаряне, което се характеризира с изтощение, липса на ентусиазъм и мотивация, чувство за неефективност и в резултат – намалена ефикасност на работното място. Той обхваща три аспекта: развитие на усилващо се чувство на емоционално изтощение и умора, тенденция за развитие на студенина и цинизъм, отрицателно и равнодушно отношение към зависимите от професионалиста "други", за които той по презумпция отговаря, тенденция за отрицателна себеоценка на собствената ефективност, водеща до чувство за лична некомпетентност и намалена работоспособност. Работещият вече не е способен да се ангажира нормално с работата си. 

Високата цена на стреса

Според проучване на сайта за кариерно развитие Monster (цитирано от българското издание "Кариери") сред 1000 служители на пълен и непълен работен ден в Съединените щати, 34% от анкетираните казват, че работата им се отразява негативно на психичното им здраве. Голяма част от работещите са преживели безпокойство (41%), депресия (24%) и физическо неразположение (12%) в резултат на работата си. 

Друга анкета между 7500 души - на агенция Gallup, установява, че 23% се чувстват зле на работното си място много често или винаги, а 44% съобщават, че понякога усещат симптоми на бърнаут. Всъщност прегарянето на работното място е толкова широко разпространено явление, че Световната здравна организация (СЗО) официално го класифицира като синдром.

Характерно за бърнаута е усещането за изтощение, изчерпване и разочарование. Логично, най-уязвими от прегаряне са именно хората, които са най-отдадени и „горят“ в своето поприще. И докато физическата умора може да се повлияе положително от заслужена почивка, то при психическото изчерпване това не винаги работи. Голям проблем се явява и ненавременната реакция при първи симптоми на бърнаут. Резултатът от задълбочаването на тези проблеми и продължително излагане на източници на сериозен стрес водят до дълбоко чувство на неудовлетворение, разочарование и загуба на смисъл.

Вижте повече: Превенция и грижа за себе си - как да се предпазим от професионално прегаряне

Коментари 0

Оставете коментар