Бърнаут на работното място: как да се предпазим от него

Как да се предпазим от последиците от професионално прегаряне

Бърнаут на работното място: как да се предпазим от него

Никой не е застрахован от възможността за сблъсък с индивидуалните лимити, що се касае до работа в динамична атмосфера в бизнес, ориентиран към непосредствени резултати. В сферата на естетичните услуги професионалното прегаряне е разпространено и е един от най-сериозните фактори за напускането на ценни професионалисти и кадри. 

Все повече собственици и мениджъри на естетични центрове, салони за красота и свързани бизнеси в сферата на услугите обръщат внимание на менталното здраве на работното място. Грижата за него е от първостепенна важност за сформирането и задържането на сплотен екип от специалисти, с които вашият обект ще процъфтява. Вниманието и инвестицията в различни превантивни методи за намаляване на стреса и подобряване на работното пространство е от огромно значение за развитието на бизнеса. 

СЗО определя състоянието като синдром в резултат на хроничен стрес на работното място, който не е бил успешно управляван. Става въпрос за непрекъснато, непреодолимо чувство, което кара човека да е непрекъснато психически и физически изтощени, дори без обективна причина. Нерядко това се превръща в ежедневие, което подценяваме. 

Професионалното изчерпване на работното място не е нещо ново, но естеството на работния процес се е променило драстично през последните години, което може да води до по-често активиране на синдрома. Причините за бърнаут често се дължат на изтощение от натоварване, работа в голям екип и при високи нива на отговорност и стрес. 

Фактори, които повлияват възстановяването от бърнаут

Добрият резултат зависи от много и различни фактори – като комуникация, организационен процес, обучение, разпределение на задачите и качеството на кадрите и мениджмънта.

Като противодействие на това професионално заболяване се препоръчва развиване на интереси извън работното място – нещо, което се върши с удоволствие. 

Още през 1982 г. американският психолог Кристина Маслах заедно с колегата си Сюзън Джаксън разработват научен метод за изучаване на синдрома на професионалното изчерпване, благодарение на който създават първия тест, оценяващ нивото му – Maslach Burnout Inventory (MBI). 

Развитието на синдрома е пропорционално на несъответствието между личност и професия. 

Скалата на Маслах определя шест основни области на несъответствие:

    1. Изисквания към работещия и неговите реални възможности.
    2. Стремеж към независимост в работата и степента на приложен контрол.
    3. Вложени усилия в работата и недооценка на приносите.
    4. Отсъствие на позитивни взаимоотношения с работния колектив.
    5. Отсъствие на справедливи взаимоотношения в работата.
    6. Етични принципи на личността и изискванията на работата.

Превенция на професионалното изчерпване

Професионалното прегаряне не значи задължително, че човек трябва да смени професията си. То обаче е важен индикатор, че се налага да си починете и да промените нещо в начина на работа. Смяната на фокуса и отдръпването от работния процес може да има положителен резултат. 

Важно е и умереното разпределение на отговорностите, щадящия силите график, както и позитивната обратна връзка за свършената работа и постигнатите резултати. 

Специалистите съветват още да правите кратки почивки през целия работен ден, при възможност да включите медитация, физически упражнения, фитнес в дневния си режим. В крайна сметка, всеки е отделна личност, за това е важно да третирате бърнаута с индивидуална комбинация от подходи за възстановяване и управление на тревожността и стреса.

Вижте повече: Как да разпознаем симптомите на професионалното прегаряне

Коментари 0

Оставете коментар